Freya

Freya

Team Freya is één van de roeiteams van Daventre Portu.

Elk team van de vereniging draagt een godennaam uit de Noord-Europese mythologie.

Wij dragen sinds 2006 de naam van de godin Freya, die staat voor: liefde, schoonheid, vriendelijkheid, vruchtbaarheid, mededogen en medeleven. Typisch eigenschappen die onontbeerlijk zijn voor een hecht roeiteam.

Na jaren van gestaag doorroeien tijdens de training op maandagavond heeft Freya de slag aardig te pakken. We zijn één van de beste, zo niet de beste, één keer per week trainende in een FSN-hoofdklassesloep.

In 2018 eindigden we op de vijfde plaats in de FSN-competitie om het Nederlands Kampioenschap. In 2019 behaalde Freya het kampioenschap in de Kuikenklasse.

We houden wel van een beetje competitie in de Bergenvaarder, ook wel bekend als de ‘IJssel Wonen’-sloep. Die zijn, al jaren, onze trouwe sponsor, samen met meestersloepenbouwer Ron ‘Roeisloepen.nl’ Straver.

Team Freya gaat niet over kracht, maar over karakter en knap roeien. In essentie lijkt dat de eenvoud zelve; Je pakt je riem, wacht op het “haal op … gelijk”, trekt dat stuk hout door het water met een frequentie van laten we eens zeggen, vijfendertig slagen per minuut, totdat de stuurman “riemen op” zegt. En dan drink je een biertje. Na een tijdje gedisciplineerd trainen, heb je daags daarna geen vreselijke spierpijn meer, en ben je dan klaar voor het echte werk: een roeiwedstrijd.

Een roeiwedstrijd is een knoop in de tijd met als brandpunt een sloep met acht tot op het bot gemotiveerde roeiers onder commando van een stuurman die gedurende de race geen enkele consideratie met zijn bemanning heeft. Dat ligt niet aan zijn persoonlijkheid of gebrekkig karakter, maar aan dat van iedere roeier. Die geeft daar namelijk toestemming voor. Als je in een roeisloep gaat zitten om een wedstrijd te roeien dan accepteer je het feit dat je gaat afzien, wordt afgeknepen, voor een hoger doel: het Wattage. Je zou dit een zorgelijke afwijking kunnen noemen, maar het is sloeproeien. Sloeproeien is niet voor watjes maar voor Watts. Daar is heel het streven op gericht, met elke haal van de riemen de sloep omhoog roeien langs de steeds steiler wordende vermogenscurve. Het vraagt doorzettingsvermogen om dan op Wattpiek te blijven presteren, of zoals het zo mooi genoemd wordt: volharding.

Daarmee werden we in 2014 en 2015 Kuikenkampioen van Nederland. In 2015 wonnen we het ‘Open Fries Kampioenschap’ en werden we tweede in de strijd om het Nederlands Kampioenschap. In 2018 schreven we de nu al legendarische ‘Slag om Makkum’ op onze naam. Freya is tot op de dag van vandaag nog steeds houder van het brug-tot-brug-record met 4 minuut en 17 seconden.

Maar of je nu wint of niet, sloeproeien is een epische sport die het waard is om verhalen over te vertellen.Dat doen we dan ook na elke training, met een biertje op het terras van de jachthaven: de verhalen worden steeds mooier.

Daventre Portu Details: Logo footer Daventre Portu
Main address: Rembrandtkade 195 7412 HL Deventer Overijssel Nederland
E-mail: info@daventreportu.nl