NIEUWS

Gezocht: stuurman/-vrouw

Gezocht: stuurman/-vrouw

25-01-2024

DaventrePortu is op zoek naar enthousiaste stuurmannen/-vrouwen om onze sloeproeiteams veilig over de IJssel te leiden.

Wat wij zoeken:

* Passie voor water * Precisie om koers te houden * Beschikbaarheid voor vaste trainingsavond * Bereidheid om af en toe (in overleg) de uitdaging aan te gaan tijdens een weekendwedstrijd.

Wat wij bieden:

* De training ‘bekwame stuur’  * Een geweldige vereniging met bevlogen roeiers en een sfeervol clubhuis * Betoverende avonden op de IJssel, elk seizoen weer * Spanning en competitie tijdens wedstrijden in heel Nederland.

Heb jij interesse? Stuur dan een e-mail naar communicatie@daventreportu.nl

IJsselslag openingswedstrijd 2024!

IJsselslag openingswedstrijd 2024!

05-12-2023

Na het grote succes van 2021 organiseert Daventre Portu in 2024 voor de 2de keer een sloeproeiwedstrijd. Deze vindt plaats op zaterdag 30 maart 2024 op ons thuiswater de rivier de Gelderse IJssel. Om het wedstrijdelement te vergroten starten de sloepen snel na elkaar en is de roeiafstand verkort van 17,5 kilometer naar ruim 12 kilometer. Hierdoor kunnen ook de minder snelle sloepen veilig deelnemen. Er wordt gestart vanuit de Jachthaven in Deventer. Eenmaal op IJssel roeien we stroomopwaarts richting de A1. Na circa 5,6 km bij de rode boeien ligt het keerpunt. Vanaf hier roeien we stroomafwaarts terug naar de finish in de jachthaven.

De IJssel is een zijtak van de Rijn en daarmee belangrijk voor de afvoer van water richting het IJsselmeer. Stroomopwaarts merk je dat aan de tegenstroom van 2-3 kilometer die overwonnen moet worden. Dit geeft een extra dimensie aan het roeien op de IJssel. Tijdens de IJsselslag vindt de scheepvaart op de IJssel gewoon doorgang. Het roeien op stroom, de stromingen rond de kribben (en de scheepvaart) vormen de uitdagingen voor stuur en roeiers.
Na de wedstrijd kan vanaf 16:00 uur worden deelgenomen aan de roeiersmaaltijd in de haven. De uitbaters van ons havenrestaurant hebben de uitdaging aangenomen om weer een overheerlijke maaltijd te serveren!

Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst. Lees meer over IJsselslag 2024.

Sinterklaasintocht

Sinterklaasintocht

02-12-2023

In alle vroegte verzamelden zaterdagochtend 2 december veel pieten én Sinterklaas in de haven van Deventer. Met drie sloepen voeren we rond 08:30uur de haven uit richting de stad waar Sinterklaas aankwam. De sfeer zat er goed in! Zowel op het water als op de kade. Op de kade langs de IJssel stonden veel kinderen, ouders en grootouders Sinterklaas binnen te halen. De sinterklaasintocht was, ondanks de kou, één groot feest. Mooi dat wij hier als vereniging weer aan konden bijdragen!

Op onze socials is een terugblik te zien van deze ochtend.

Schone IJssel afzaktocht

Schone IJssel afzaktocht

07-07-2023

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september wordt er een afzaktocht op de IJssel georganiseerd om aandacht te vragen voor een schone en plasticvrije rivier. Deze actie is een initiatief van Schone IJssel in samenwerking met Aidan Scherpbier, lid van onze vereniging.

Sloeproeiers uit Deventer, Hattem, Zwolle en Kampen zakken op 22 en 23 september 2023 samen de IJssel af om aandacht te vragen voor een schone, plasticvrije rivier. De tweedaagse afzaktocht voor een schone IJssel heeft voor Aidan een heldere missie: "Sloepen zijn vaartuigen die oorspronkelijk dienstdeden als reddingsboot van een zeeschip. Alle zwerfafval in onze rivieren beland uiteindelijk in zee. Het is een mooi symbool dat sloepen op de rivieren aandacht vragen voor het ‘redden’ van plastic afval uit de rivieren, om te voorkomen dat het in zee beland."

Margriet Schoor van Rijkswaterstaat reist vrijdag 22 september mee om uitleg te geven over de stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek naar plasticvervuiling in de grote rivieren als de IJssel. Ook geeft Schone Rivieren een update van het werk van hun vrijwillige rivierafvalonderzoekers.

Op zaterdag 23 september geeft Schone Rivieren uitleg over het werk van vrijwillige rivierafvalonderzoekers. Mogelijk is Tim van Emmerik – wetenschappelijk rivierafvalonderzoeker aan de Wageningen Universiteit – ook van de partij.

Wil je meer informatie of je opgeven voor deze tocht? Dat kan bij Aidan

La vita e bella in Venetië!

La vita e bella in Venetië!

28-05-2023

Het laatste weekend van mei was het zover: Vogalonga 2023! Tien roeiers van Daventre Portu vertrokken met sloep naar Venetië om 30 kilometer te roeien door de wateren in en om Venetie. De Vogalonga is geen roeiwedstrijd, maar een eerbetoon aan de lagune van Venetië. Ooit een protest tegen gemotoriseerd verkeer, nu een evenement met zo’n 2.300 roeiboten, drakenboten, kano’s en alles dat kan varen zonder motor. Er waren rond de 8.000 roeiers aanwezig uit heel veel verschillende landen.  

De start was indrukwekkend en overweldigend. Het was bijzonder om te zien hoeveel boten en voertuigen aanwezig waren. De tocht ging via Burano en Murano weer terug richting Venetië. Voordat we weer Canal Grande opvoeren, moesten alle boten door de versmalling bij Ponte dei Tre Archi. Daar ontstond een opstopping van boten, zowel de roeiers als het publiek begonnen enthousiast te zingen. Speciale verkeersregelaars die in het water onder de brug stonden, zorgden ervoor dat alle boten onder de brug door werden geduwd. De tocht ging verder over Canal Grande onder de beroemde Rialto brug en uiteindelijk weer langs de basiliek van Santa Maria della Salute.   

Het was een geweldige ervaring. Een roei-evenement in de top 3! Daarnaast was het vooral erg gezellig en hebben we natuurlijk genoten van de stad en het heerlijke Italiaanse eten. De voorbereidingen van het speciaal samengestelde Vogalonga team Daventre Portu verliep erg soepel. Na twee overlegmomenten waren de voorbereidingen klaar en konden we ontspannen richting Venetië reizen. We gunnen meer roeiers van Daventre Portu deze ervaring. Mocht je interesse hebben, ga het vooral doen! Wij liepen de week daarna nog steeds met een grijns op ons gezicht, ultiem roeiersgeluk! 

Met een Vikingschip over de IJssel

Met een Vikingschip over de IJssel

12-05-2023

Op 20 april werden de banden met Wijk bij Duurstede aangehaald, toen het Vikingschip de Dorestat 1 over de IJssel naar Deventer werd geroeid door de Sloep en gig roeiers van Daventre Portu.

De aanleiding om het schip naar Deventer te halen was het historisch festival dat op 22 april in het Worpplantsoen werd gehouden in het kader van het Hanzejaar 2023. Het schip zelf was vier dagen lang de grote trekpleister op een festival dat uiteindelijk meer dan 5.000 bezoekers trok. Het lag aan de kade bij het IJsselhotel, goed in het zicht. Een extraatje voor de bezoekers waren de roeiclinics die op vrijdag en zondag gevolgd konden worden. Leuk om te vermelden, is dat er op vrijdag vooral veel studenten Archeologie van Saxion gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om te leren roeien op dit stukje historisch erfgoed. Vikingschip De Dorestat 1 is een handelsschip van 14 meter lang en werd gebouwd in Wijk bij Duurstede. 

De roeiers van Daventre Portu
Een Vikingschip over de IJssel naar Deventer brengen was een uitgelezen kans voor de leden van Daventre Portu om eens op een authentiek Vikingschip te roeien. Dertig leden grepen deze mogelijk aan om een duik in de geschiedenis te nemen en een deel van de IJssel eens op een andere manier te bevaren. De meesten roeiden een of twee shifts van anderhalf uur, vier roeiers hebben het hele stuk geroeid. De dag begon vroeg in Arnhem, waar het schip in de haven bij kanovereniging Jason klaarlag. Onderweg waren er verschillende punten waar roeiers van boord gingen en aan boord werden gebracht. Hiervoor was hulp van Rien Troost en Rene Huurman ingeschakeld. Zij hebben de hele dag gependeld tussen wal en schip en waren betrokken bij de veiligheid op het water. Al met al: een geslaagde dag voor de roeiers, waarbij de vereniging ook goed in de picture kwam.

Sloeproeiteam Freya is op zoek naar loeisterke kerels van het type bloed, zweet, maar geen tranen

Sloeproeiteam Freya is op zoek naar loeisterke kerels van het type bloed, zweet, maar geen tranen

17-04-2023

En een vederlichte stuurman of -vrouw die geen medelijden kent, niet met de concurrentie, maar vooral niet met de eigen roeiers.

Slechts 16 sloeproeiteams in Nederland mogen zich elk jaar meten in de hoofdklasse, en daar is Freya bij. Ben jij die roeier met ambitie of de gedreven stuurman/vrouw?
Stuur een bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Freya traint op maandag- en donderdagavond. Zij roeien jaarlijks ongeveer 8 wedstrijden in de hoofdklasse van de FSN.
Zij leren je de fijne kneepjes van het sloeproeien en zorgen dat je Deventer op zijn mooist ziet: op het podium of vanaf de IJssel.

Foto Jeams Fotografie 

Voor Kim is sloeproeien het mooiste dat er is:

Voor Kim is sloeproeien het mooiste dat er is: 'Deventer vanaf het water is magisch'

05-04-2023

Heb jij het interview met Kim Luttinkhuis al gelezen? Lees het hele artikel in de Stentor.

Kim begon bijna tien jaar geleden met sloeproeien in Weesp. Toen zij en haar man besloten om naar het oosten van het land te verhuizen, was voor Kim één ding overduidelijk: het sloeproeien wilde ze niet opzeggen. Omdat haar nieuwe woonplaats Enschede geen sloeproeivereniging had, kwam ze terecht in Deventer bij Daventre Portu. Inmiddels reist ze al drie jaar twee keer per week op en neer om te roeien op de IJssel. “Het is zo’n gave sport, het tikt alles van mijn lijstje af: fanatiek, kracht, lekker buiten, een goede sfeer en veel gezelligheid nadien”, zegt ze.

Roeien voor elk niveau
Kim is een fanatieke sloeproeister. Ze houdt van wedstrijden, traint twee keer per week en valt af en toe in bij andere sloeproeiverenigingen, zoals die van Zwolle. “Mijn team roeit de meeste wedstrijden van Daventre Portu, maar er zijn ook genoeg leden die het veel rustiger aan doen. Elk team heeft een andere ambitie”, vertelt ze. “Als je begint met roeien, ontdek je vanzelf welk team bij je past. Wij hebben nu elf teams en er ontstaan weleens gaten, of er worden nieuwe teams gevormd als er genoeg animo is.”

Zin om Deventer vanaf het water te ontdekken? Daventre Portu is op zoek naar nieuwe vrouwelijke leden. Je kunt vrijblijvend meeroeien om te ontdekken of het iets voor je is. Sloeproeien is voor sporters van elk niveau en alle leeftijden, ervaring is niet verplicht.

 

Meeroeien in een Vikingschip!

Meeroeien in een Vikingschip!

08-03-2023

In 2023 vindt het Hanzejaar plaats met een mooi programma als ode aan de Hanze. Een van de evenementen in het Hanzejaar is een festival (Het middeleeuws Festijn Deventer) op de Worp op zaterdag 22 april. Marc de Lobie (roeier in team Fenrir) organiseert dit festival in opdracht van Deventer Verhaal. Marc heeft ervoor gezorgd dat Vikingschip ‘Dorestat-1’ naar Deventer komt. Op verschillende dagen zullen er (roei)activiteiten zijn met de 'Dorestat-1'. 

Donderdag 20 april gaat er een roei evenement plaatsvinden op de IJssel. Verschillende teams zullen het schip van Arnhem naar Deventer roeien. 

Vrijdag 21 april en zondag 23 april
Tijdens deze twee dagen vinden er vijf roeiclinics per dag. Per clininc is er plek voor 10 roeiers en een roeiclinic duurt een uur. Roei-ervaring is niet nodig. Heb je interesse in de roeiclinic? Stuur ons een e-mail

Zaterdag 22 april ligt het schip voor de wal ter bezichtiging en zijn er vrijwilligers die antwoord op vragen kunnen geven.

Kennismaken met...

Kennismaken met...

17-02-2023

Mijn naam is Marc de Lobie en sinds 2019 roei ik bij Daventre Portu in team Fenrir in de pilot-gig. Daarnaast probeer ik regelmatig mee te roeien in de zondagsboot, zodat ik wat extra krachttraining krijg. En om kennis te maken met andere roeiers van onze vereniging. Naast sloeproeien doe ik aan lange afstandswandelingen en houd ik van (winter)kamperen.

In het dagelijks leven
Ben ik stripboekuitgever. Daarnaast ben ik adviseur historische stripprojecten. Binnen deze niche verdien ik mijn brood en heb ik de kans om allerlei leuke projecten uit voeren en te begeleiden. Zo heb ik vorig jaar "De Bergenvaarders" uitgebracht, een stripboek over de Hanzegeschiedenis van Deventer.
 

Astrid Janse doet het gewoon nog een keer!

Astrid Janse doet het gewoon nog een keer!

16-02-2023

In 2021 heeft Astrid Janse met haar team de Talisker Whisky Atlantic Challenge (TWAC) geroeid. Dit wordt gezien als de zwaarste roeirace ter wereld. De race is jaarlijks en begint op het Canarische eiland La Gomera. Tot de finish in English Harbour van het tropische eiland Antigua (Caribisch gebied) is het zo’n 5.000 kilometer non-stop roeien. 

Goede doelen
Wat het zo bijzonder maakt is dat Astrid deze uitdaging nog een keer aangaat. En dit keer samen met haar broer: “Ik vond het zo indrukwekkend en geweldig midden op de oceaan, dat ik toen al bedacht om dit een keer samen met mijn broer Eric - als team Janse & Janse - te willen beleven.” aldus Astrid Janse. Ze willen met deze tocht substantieel bijdragen voor de goede doelen waar ze voor gekozen hebben; Special Olympics Nederland  en de Plastic Soup Foundation

Wij zijn op zoek naar nieuwe leden!

Wij zijn op zoek naar nieuwe leden!

25-01-2023

Wil je een keer proberen om aan een riem te hangen of met de helmstok te sturen? Stuur ons dan jouw contactgegevens en we nemen contact met je op. 

Train drie keer mee om te kijken of sloeproeien bij je past
Tijdens deze drie trainingen leer je de basis van de techniek, raak je vertrouwd met de sloep en de riemen. En merk je vanzelf of roeien bij jou past. Daarna besluit je of je lid wilt worden. Wees welkom om eens vrijblijvend mee te roeien!

Ja, ik wil vrijblijvend meeroeien

IJsselslag 2023 geannuleerd

IJsselslag 2023 geannuleerd

11-01-2023

Door de aangescherpte eisen vanuit Rijkswaterstaat hebben we helaas moeten besluiten om in 2023 - en waarschijnlijk in de toekomst - geen IJsselslag meer te organiseren. 

Aangescherpte eisen
Een minimale waterstand van 2.0 meter NAP komt steeds minder vaak voor en brengt volgens Rijkswaterstaat meer risico met zich mee. De kans op annulering van IJsselslag is hierdoor te groot geworden. Het verplaatsen van de IJsselslag naar eerder in het jaar is geen optie in verband met zeer hoge en ook lage waterstanden in het voorjaar en met de volle roeiagenda.

IJsselslag 2021

IJsselslag 2021

18-10-2021

Zaterdag 16 oktober 2021 was het dan zover: de eerste sloeproeiwedstijd van Daventre Portu in Deventer. Sloeproeiers uit Rotterdam, Hattum, Groningen, Julianadorp, Harderwijk, Zwartsluis, Grou, Moddergat, Emmeloord en natuurlijke Deventer namen deel. De pilot-gig heeft ook mee geroeid, niet officieel maar wel heel snel en als demonstratiesport.

Wij willen alle sponsoren en vrijwilligers bedanken
Marc Lemmens bedankt voor de meer dan gave video's. Max en Nathalie, Windkracht 7, jullie bedankt voor de geweldig sloeproeimaaltijd die we niet snel zullen vergeten!

Dutchess of the Sea gefinisht

Dutchess of the Sea gefinisht

10-08-2021

Als ‘Dutchess of the Sea’ hebben in 2020/2021 drie leden van onze vereniging; Remke, Désirée en Astrid samen met Bela (rolbankroeister bij Isala) meegedaan met de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Het wordt wel de zwaarste roeirace ter wereld genoemd.

Na 54 dagen, 20 uur en 12 minuten zijn de Dutchess of the Sea gefinisht
Vanaf de start op 12 december 2020 tot aan de finish op 4 februari 2021 in Antigua hebben ze veel gemaakt. Met ontzettend veel materiaalpech en weersomstandigheden die niet meewerkte, kun je het een challenge noemen. Maar ondanks de tegenslagen was het een avontuur om nooit te vergeten. De schoonheid van de oceaan: de grootsheid, de zonsondergangen en maansopkomst, de zwarte nachten met duizenden schitterende sterren.  “De oceaan zo groot, maar je wereldje op de boot zo klein en overzichtelijk” alsdus de dames.

Ben je benieuwd naar dit geweldige avontuur? Lees dan het boek ‘Zonder Dollen, de oceaan over in een roze roeiboot’.

3.000 mijl roeien

3.000 mijl roeien

11-12-2020

Het is een adrenalinestoot als je eraan denkt dat je over de Atlantische Oceaan roeit. Dat is wat het team Dutchess of the Sea op dit moment doet in de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Vier Nederlandse vrouwen, Astrid Janse, Remke van Kleij, Bela Evers en Désirée Kranenburg, allen lid van sloeproeivereniging Daventre Portu gaan aan boord om meer dan 3.000 mijl te roeien over de Atlantische Oceaan. Met dit staaltje power zamelen zij geld in voor ALS Nederland en de Plastic Soup Foundation.

's Werelds zwaarste roei-race
De Talisker Whiskey Atlantic Challenge, 's werelds zwaarste roei-evenement, begint in La Gomera op de Canarische Eilanden en eindigt in Antigua en Barbuda - 3.000 mijl over de Atlantische Oceaan. "We zullen verzekerd zijn van uitputting in ploegen van 2 uur op 2 uur rust, stormen en 15 meter hoge golven die onze kleine boot zullen teisteren, blaren, zeeziekte, zonnebrand, gebrek aan slaap, open zweren en uitgedroogd voedsel." aldus de vier dames.

Sloeproeivereniging DaventrePortu Details: Logo footer Sloeproeivereniging DaventrePortu
Main address: Rembrandtkade 195 7412 HL Deventer Overijssel Nederland
E-mail: info@daventreportu.nl